![ciasto_z_mascarpone_truskawaka2](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2024/05/xciasto_z_mascarpone_truskawaka2-696x464.jpg.pagespeed.ic.4EY_TgH_TZ.jpg)
składniki na biszkopt:
100 g maki
80 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 i 1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodajemy olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 25-30 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed składanie ciasta.
składniki na krem śmietankowy z mascarpone:
500 ml śmietanki kremówki 30%
500 g serka typu mascarpone
70 g cukru pudru lub do smaku
1-2 łyżeczki cukru z wanilią
wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i miksujemy na gęsty krem. Gotowy wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki i truskawek.
składniki na wierzch ciasta:
ok. 500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe lub malinowe
750 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki myjemy, przekrawamy na pół i układamy na kremie. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wykładamy ją na krem z truskawkami. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka całkiem stężała. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.
![](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2024/05/xciasto_z_mascarpone_truskawaka1.jpg.pagespeed.ic.V28BWJDGZM.jpg)