ciasto z kremem śmietankowym truskawkami i galaretką

7298

składniki na biszkopt:
100 g maki
80 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 i 1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodajemy olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 25-30 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed składanie ciasta.

składniki na krem śmietankowy z mascarpone:
500 ml śmietanki kremówki 30%
500 g serka typu mascarpone
70 g cukru pudru lub do smaku
1-2 łyżeczki cukru z wanilią

wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i miksujemy na gęsty krem. Gotowy wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki i truskawek.

składniki na wierzch ciasta:
ok. 500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe lub malinowe
750 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki myjemy, przekrawamy na pół i układamy na kremie. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wykładamy ją na krem z truskawkami. Całość wstawiamy do lodówki aby galaretka całkiem stężała. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here