domowy chleb żytni

5703

składniki:
550 g mąki żytniej typ 720
400 ml letniej wody
7 g drożdży suchych
1 i 1/2 – 2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru

wykonanie:
W misce mieszamy mąkę z drożdżami, solą oraz cukrem. Wlewamy letnią wodę i olej. Wyrabiamy ciasto (ja wyrabiałam ok. 5 min.). Gotowe ciasto przekładamy do foremki (ok.11×30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Wyrównujemy, wierzch smarujemy wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość (ok. 1,5 – 2 godz.). Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 220 st. C przez ok. 20 min. następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy kolejne 30 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here