domowy chleb z gara orkiszowo żytni

572
[Głosów:10    Średnia:4.6/5]

składniki:
600 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g mąki żytniej
25 g drożdży, świeżych
450-500 ml letniej wody
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kminku lub więcej

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnią wodą (ok. 125 ml wody). Obie mąki mieszamy z solą. Do mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, kminek, olej oraz pozostałą wodę. Chwilkę wyrabiamy ciasto, tak aby składniki się połączyły i odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką) na ok. 60 min. Gar lub naczynie żaroodporne (ok. 14x23cm, miara dna) wraz z pokrywką chwilę nagrzewamy w piekarniku. Do nagrzanego gara lub naczynia (uwaga aby się nie poparzyć) wkładamy ciasto, możemy go ponacinać, przykrywamy pokrywką. Pieczemy w 200 st. przez 30 min. następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Upieczony wyciągamy z naczynia i odstawiamy do wystudzenia. Ja piekę przeważnie pod wieczór i na rano jest gotowy. Chleb jest bardzo smaczny i ma chrupiącą skórkę.

(Visited 255 times)

3 KOMENTARZE

  1. Nie wolno nagrzewać pustego naczynia żaroodpornego, bo prędzej, czy później pęknie. Piszę ku przestrodze- moje pękło podczas trzeciego nagrzewania. Na opakowaniach takich naczyń, które potem kupiłam (od dwóch różnych producentów), była właśnie ta istotna uwaga.

  2. Skojarzyłam po wysłaniu, że już pisałam tu o tym, ale to nic, bo na pewno nie każdy przeczytał poprzedni komentarz, a naczynia zawsze szkoda.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here