chleb orkiszowo żytni z ziarnami

4207

składniki:
500 g mąki orkiszowej
500 g mąki żytniej
70-80 g drożdży
700 ml letniej wody
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
300 g nasion (siemienia lnianego, słonecznika, pestek dyni)

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, ok. 100 ml letniej wody oraz z trzema łyżkami mąki orkiszowej i odstawiamy do podrośnięcia. W dużym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową z mąką żytnią oraz solą. Dodajemy podrośnięty zaczyn oraz pozostałą letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy nasiona. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (40-60 min.) Wyrośnięte ciasto przekładamy do dwóch wąskich foremek i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do piekarnik i pieczemy w ok.180 st. C przez ok. 55 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here