domowy chleb z gara – każdemu na pewno się uda + film

72106

składniki:
750 g mąki
25 g drożdży świeżych lub *7 g suchych
450 – 500 ml letniej wody
1 łyżka oleju
3/4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz z ok. 125 ml letniej wody. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże, olej oraz pozostałą letnią wodę i chwilkę wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie ponownie chwilkę wyrabiamy i ponownie zostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. W między czasie natłuszczamy „gar”, w moim przypadku naczynie żaroodporne wraz z pokrywka, i wstawiamy do piekarnika (ok.200 st. C) aby naczynie się nagrzało. Wyrośnięte ciasto przekładamy do nagrzanego naczynia (uwaga aby się nie poparzyć), możemy go naciąć ostrym nożem. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy przez kolejne ok. 30 min. Po upieczeniu chleb wyciągamy z naczynia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

*Jeśli używamy drożdży suchych to dodajemy je bezpośrednio do mąki.

Zapraszam do pooglądania filmu zamieszczonego poniżej jak przygotować chleb krok po kroku

31 KOMENTARZE

  1. Przepis fajny, ale jest spore zastrzeżenie- nie wolno nagrzewać pustego naczynia żaroodpornego. Na każdym opakowaniu jest taka uwaga. Tylko nikt jej nie czyta. Ja też kiedyś nie przeczytałam i podczas nagrzewania pustego naczynia, przykrycie pękło dokładnie na pół. Potem kupiłam jeszcze dwa, każde innego producenta, i na obydwu była ta uwaga. Szkoda zniszczyć naczynie.

  2. Ja zawsze nagrzewam naczynie i nawet nie smaruje tłuszczem bo nie ma takiej potrzeby i jeszcze nigdy nic się z naczyniem nie stało, a chleb piekę raz w tygodniu, albo częściej.

  3. Ja też tak robię i nic się z moim naczyniem nie dzieje. A chlebek wychodzi pyszny i ma chrupiącą skórkę, i jest 100 razy lepszy od tego ze sklepu!

    • Super, ten przepis jest bardzo prosty i każdemu wychodzi 🙂 no może z malutkimi wyjątkami coś komuś nie pasuje 🙂 Cieszę się, że się udał i smakuje 🙂

  4. Jestem tuż po upieczeniu…jestem zachwycona ! Drugi co prawda to mój chleb pszenny,ale z gara pierwszy. Zawsze przy pszennym chlebie mam obawę,ze zamiast urosnąć w górę „rozleje się ” po blaszce lub jak w tym przyp. w naczyniu. Nic podobnego ! Chleb świetnie wyrasta w górę i jest pyszny. Z podanych proporcji wyszedł chleb o wadze 110 g. Ciekawe jak ze świeżością na drugi dzień ?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here