składniki:
750 g mąki
25 g drożdży świeżych lub *7 g suchych
450 – 500 ml letniej wody
1 łyżka oleju
3/4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz z ok. 125 ml letniej wody. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże, olej oraz pozostałą letnią wodę i chwilkę wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie ponownie chwilkę wyrabiamy i ponownie zostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. W między czasie natłuszczamy „gar”, w moim przypadku naczynie żaroodporne wraz z pokrywka, i wstawiamy do piekarnika (ok.200 st. C) aby naczynie się nagrzało. Wyrośnięte ciasto przekładamy do nagrzanego naczynia (uwaga aby się nie poparzyć), możemy go naciąć ostrym nożem. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy przez kolejne ok. 30 min. Po upieczeniu chleb wyciągamy z naczynia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
*Jeśli używamy drożdży suchych to dodajemy je bezpośrednio do mąki.





Przepis fajny, ale jest spore zastrzeżenie- nie wolno nagrzewać pustego naczynia żaroodpornego. Na każdym opakowaniu jest taka uwaga. Tylko nikt jej nie czyta. Ja też kiedyś nie przeczytałam i podczas nagrzewania pustego naczynia, przykrycie pękło dokładnie na pół. Potem kupiłam jeszcze dwa, każde innego producenta, i na obydwu była ta uwaga. Szkoda zniszczyć naczynie.
Cenna uwaga 🙂 Ja już kilka razy piekłam ten chleb w naczyniu żaroodpornym i nic się nie stało, może dlatego, że tylko chwilkę go nagrzewam 🙂 i do piekarnika wkładam pokrywkę obok naczynia.
Wydaje mi się ze napisane jest aby nie wstawiać naczynia do nagrzanego piekarnika .Trzeba naczynie wstawić do zimnego piekarnika i dopiero nagrzać
An etce chyba chodzi o to aby pustego naczynia nie nagrzewać przykrytego pokrywką.
Mam naczynie zarrodporne ale bez przykrywki. Mogę użyć folii aluminiowej?
Nie piekłam tak, możesz spróbować…
Ja zawsze nagrzewam naczynie i nawet nie smaruje tłuszczem bo nie ma takiej potrzeby i jeszcze nigdy nic się z naczyniem nie stało, a chleb piekę raz w tygodniu, albo częściej.
Ja też tak robię i nic się z moim naczyniem nie dzieje. A chlebek wychodzi pyszny i ma chrupiącą skórkę, i jest 100 razy lepszy od tego ze sklepu!
A mogę b6c drożdże w proszku?
Nie piekłam jeszcze na suszonych ale myślę że tak, zaraz zabieram się do wypróbowania suchych to napiszę 🙂 25 g świeżych – 7 g suchych
Upiekłam na drożdżach suchych i również wyszedł pyszny 🙂
Mogą być drożdże w proszku?
A jaka mąkę dodajecie?
Ja używam zwykłej mąki pszennej i zawsze wychodzi.
Robię na orkiszowej – mąka z młyna.
Chleb wyszedł mi bardzo twardy. Co zrobiłam źle?
Trudno mi powiedzieć co poszło nie tak. Mi zawsze wychodzi bardzo dobry a piekę go 2x w tygodniu już od dłuższego czasu. Może dałaś za ciepłą wodę?
Jeśli wychodzi twarda skórka to obłóż po upieczeniu mokrą ścierką na kilkanaście minut
upiekłam dzisiaj pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Jest pyszny!!
Cieszę się, że smakuje 🙂
Super przepis. Nie mam ręki do wypieków, a mimo to wyszedł pyszny 🙂 dziś robię drugi raz. Polecam przepis każdemu
Super, ten przepis jest bardzo prosty i każdemu wychodzi 🙂 no może z malutkimi wyjątkami coś komuś nie pasuje 🙂 Cieszę się, że się udał i smakuje 🙂
Jestem tuż po upieczeniu…jestem zachwycona ! Drugi co prawda to mój chleb pszenny,ale z gara pierwszy. Zawsze przy pszennym chlebie mam obawę,ze zamiast urosnąć w górę „rozleje się ” po blaszce lub jak w tym przyp. w naczyniu. Nic podobnego ! Chleb świetnie wyrasta w górę i jest pyszny. Z podanych proporcji wyszedł chleb o wadze 110 g. Ciekawe jak ze świeżością na drugi dzień ?
Z podanego przepisu wyszedł mi chleb 1100 g z pyszną chrupiąca skórka-jak na obrazku 🙂
Polecam !! Pyszota !
Super! Cieszę się, że smakuje 🙂
Przepis fajny…niestety mój tak nie wyrósł, a najgorsze jest to, że pomimo wysmarowania naczynia chleb mocno przywarł… 😔
wielkość również zależy od wielkości naczynia, u mnie zawsze bez problemu wychodzi. Może do za słabo nagrzanego naczynia włożyłaś ciasto…