domowy chleb z gara – każdemu na pewno się uda

34408
[Głosów: 90   Average: 4.3/5]

składniki:
750 g mąki
25 g drożdży świeżych lub *7 g suchych
450 – 500 ml letniej wody
1 łyżka oleju
3/4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz z ok. 125 ml letniej wody. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże, olej oraz pozostałą letnią wodę i chwilkę wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie ponownie chwilkę wyrabiamy i ponownie zostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. W między czasie natłuszczamy „gar”, w moim przypadku naczynie żaroodporne wraz z pokrywka, i wstawiamy do piekarnika (ok.200 st. C) aby naczynie się nagrzało. Wyrośnięte ciasto przekładamy do nagrzanego naczynia (uwaga aby się nie poparzyć), możemy go naciąć ostrym nożem. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy przez kolejne ok. 30 min. Po upieczeniu chleb wyciągamy z naczynia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

*Jeśli używamy drożdży suchych to dodajemy je bezpośrednio do mąki.

(Visited 59 650 times)

25 KOMENTARZE

  1. Przepis fajny, ale jest spore zastrzeżenie- nie wolno nagrzewać pustego naczynia żaroodpornego. Na każdym opakowaniu jest taka uwaga. Tylko nikt jej nie czyta. Ja też kiedyś nie przeczytałam i podczas nagrzewania pustego naczynia, przykrycie pękło dokładnie na pół. Potem kupiłam jeszcze dwa, każde innego producenta, i na obydwu była ta uwaga. Szkoda zniszczyć naczynie.

  2. Ja zawsze nagrzewam naczynie i nawet nie smaruje tłuszczem bo nie ma takiej potrzeby i jeszcze nigdy nic się z naczyniem nie stało, a chleb piekę raz w tygodniu, albo częściej.

  3. Ja też tak robię i nic się z moim naczyniem nie dzieje. A chlebek wychodzi pyszny i ma chrupiącą skórkę, i jest 100 razy lepszy od tego ze sklepu!

    • Super, ten przepis jest bardzo prosty i każdemu wychodzi 🙂 no może z malutkimi wyjątkami coś komuś nie pasuje 🙂 Cieszę się, że się udał i smakuje 🙂

  4. Jestem tuż po upieczeniu…jestem zachwycona ! Drugi co prawda to mój chleb pszenny,ale z gara pierwszy. Zawsze przy pszennym chlebie mam obawę,ze zamiast urosnąć w górę „rozleje się ” po blaszce lub jak w tym przyp. w naczyniu. Nic podobnego ! Chleb świetnie wyrasta w górę i jest pyszny. Z podanych proporcji wyszedł chleb o wadze 110 g. Ciekawe jak ze świeżością na drugi dzień ?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here