metrowiec – wspomnienie PRLu

11135

składniki na ciasto:
225 g mąki orkiszowej lub pszennej
85 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
6 jajek, białka oddzielone od żółtek
75 ml oleju (ok. 9 łyżek)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i olej. Do masy jajecznej dodajemy (w dwóch, trzech turach) przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Oba ciasta przekładamy do osobnych natłuszczonych i oprószonych bułką tartą foremek. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczone ciasta odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie kroimy na kromki.

składniki na krem:
750 ml mleka
4 i 1/2 łyżki mąki pszennej
4 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
4-5 łyżki cukru
2-3 łyżki rumu lub wódki
250 g masła w temperaturze pokojowej
opcjonalnie :
kawa rozpuszczalna do smaku


wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na jednolity krem. Pod koniec miksowania dodajemy alkohol (ja w alkoholu rozmieszałam kawę) do smaku. Gotowym kremem smarujemy kromki ciasta i sklejamy na przemian jasne i ciemne ciasto. „Sklejamy” dwa osobne ciasta. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Całość oblewamy polewą czekoladowa lub obsypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto kroimy po skosie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here