syrop miętowo cytrynowy

7469

składniki:
40-50 gałązek świeżej mięty
sok z 2 cytryn
500 g cukru
2000 ml wody

wykonanie:
Gałązki mięty płuczemy i przekładamy do emaliowanego garnka. W osobnym naczyniu zagotowujemy wodę z cukrem. Gotowym syropem zalewamy gałązki mięty i wlewamy sok z cytryn. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 24 godz. Po tym czasie odcedzamy syrop i doprowadzamy do zagotowania. Gorący przelewamy do małych słoiczków, które zakręcamy. Odstawiamy do wystudzenia. Dodatkowo słoiczki z syropem możemy zapasteryzować przez ok. 10 min. aby syrop lepiej się przechowywał. Wystudzone słoiczki przechowujemy w chłodnej spiżarce lub piwnicy. Taki syrop idealnie nadaje się do przygotowywania wody smakowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here