składniki:
3000 g łopatki wieprzowej
4 i 1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki pieprzu
12 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
300 ml wody (zimnej)
opcjonalnie 2 łyżki majeranku
do każdego słoika:
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 owoce jałowca
wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawy, czosnek, wodę i wszytko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godz. (najlepiej na noc). Następnie przekładamy do słoików (ok. 500 ml), do 3/4 wysokości dobrze ugniatając. Na wierzch każdej porcji mięsa w słoiku dajemy po 1 liściu laurowym, 2 ziela angielskie oraz 2 owoce jałowca. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy trzykrotnie w odstępach 24 godz. po 60 min. Gotowe mięsiwo przechowujemy w chłodnym miejscu.