domowa konserwa słoikowa na trudne czasy

17377

składniki:
2000 g łopatki wieprzowej
1000 g boczku surowego
4,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki pieprzu
12 ząbków czosnku
400-600 ml wody (zimnej)
2 łyżki majeranku (opcjonalnie)
do każdego słoika:
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 owoce jałowca

wykonanie:
Mięso mielimy na sitku o średnich oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do mięsa dodajemy sól, pieprz, czosnek, wodę oraz opcjonalnie majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy wyrabiając rękami. Ja taką mieszankę odstawiam w chłodne miejsce na ok. 12 godz. (przez noc). Następnie przekładamy do słoików (0,5 l) na 3/4 wysokości dobrze ugniatając. Na wierzch każdej porcji mięsa dajemy po 1 liściu laurowym, 2 ziela angielskie oraz 2 owoce jałowca. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy trzykrotnie w odstępach 24 godz, po 60 min. Gotową konserwę przechowujemy w chłodnym miejscu. Ilość dodawanych przypraw możemy dowolnie zmieniać wg własnego smaku.

9 KOMENTARZE

    • Nigdy nie dodaję żelatyny i zawsze jest galaretka. Może to zależy od jakości użytego mięsa. Ekspertem nie jestem ale łopatka ma tłuszcz i błony, które dają kolagen. U mnie zawsze tężeje bez żelatyny.

  1. Może być problem ze świeżym czosnkiem.
    Do takich słoiczków używa się przypraw suszonych.
    Jest duża szansa, że świeży czosnek przyspieszy kiśnięcie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here