pieczeń rzymska z jajkiem

11326

składniki:
650-700 g mięsa mielonego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 jajko, surowe
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki masła
po ok. 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, tymianku, majeranku
4 jajka, ugotowane na półtwardo
2 łyżeczki musztardy
kminek
dodatkowo:
tłuszcz do smarowania keksówki
bułka tarta do obsypania keksówki

wykonanie:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do mięsa dodajemy surowe jajko, bułkę tartą, zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz przyprawy do smaku. Dłońmi wyrabiamy gładką masę. Keksówkę smarujemy tłuszcze i oprószamy bułką tartą. Na dno wykładamy ok. 1/3 część masy mięsnej. Układamy jajka, które przykrywamy pozostałym mięsem. Wierzch smarujemy musztardą i posypujemy kminkiem. Pieczemy ok. 45-50 min. w 180 st. C. (góra-dół, bez przykrycia)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here