spaghetti carbonara

2006

składniki:
200 g makaronu spaghetti
200 g boczku wędzonego
2-3 jajka
ok. 60 g sera np. grana padano
natka pietruszki
sól, pieprz
opcjonalnie:
50 ml śmietanki kremówki

wykonanie:
Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę, średniej wielkości i podsmażamy na patelni, stopień wysmażenia wg własnego podniebienia. Jajka dokładnie roztrzepujemy/ mieszamy z startym serem (trochę sera można zostawić po sypania gotowego dania) doprawiamy pieprzem. Opcjonalnie mieszamy ze śmietanką. Podsmażony boczek zestawiamy z ognia. Dodajemy do niego odcedzony gorący makaron i mieszamy. Następnie dodajmy rozmieszane jajka i energicznie mieszamy, aby się nie ścięły, i od razu podajemy. Przed podaniem posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki. To jest moja wersja, każdy proporcje oczywiście może sobie zmienić 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here