francuskie różyczki z jabłkami

7087

składniki:
ciasto francuskie
2 jabłka
sok z 1/2 cytryny
woda
4 łyżki dżemu np. brzoskwiniowego

wykonanie:
Jabłka myjemy, przekrawamy na pół. usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie półplasterki, umieszczamy w rondelku, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy wodą (wody wlewamy tyle aby przykryła plasterki jabłka). Gotujemy chwilkę aby tylko pasterki zmiękły, następnie odsączamy. Ciasto kroimy na ok. 12 równych pasków. Na każdym pasku rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu. Od góry na połowie szerokości paska układamy plasterki jabłek (skórką do góry), tak aby zachodziły jeden na drugi oraz plasterki aby wychodziły troszkę ponad ciasto. Drugą część ciast (dolną) nakładamy na ułożone plasterki. Każdy pasek zwijamy w rulonik. Wkładamy do natłuszczonych foremek na muffinki. Pieczemy ok. 40 min. w ok. 190 st. C. Gdyby jabłka za bardzo się przypiekały na wierzch można nałożyć papier do pieczenia.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here