
składniki na kruszonkę:
200 g mąki
100-120 g masła
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy aby uzyskać konsystencję grudek lub na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część posypujemy dno tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia), jeśli zagniatamy na konsystencję gładką to ciasto ścieramy na tarce i podpiekamy w ok. 180 st. C.
składniki na masę serową
750 g półtłustego sera białego, zmielonego 3x
200 ml śmietany 18 %
200 g cukru
3 jajka
1 budyń waniliowy
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na podpieczony spód.
składniki na warstwę z jabłek:
2 średniej wielkości jabłka
1/2 – 1 łyżeczka cynamonu
wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem. Gotowe wykładamy równomiernie na masie serowej.
Wierzch sernika posypujemy kruszonką lub startym ciastem. Całość pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 70 – 80 min., aż kruszonka będzie upieczona.

