składniki na spód z ciasteczek:
160 g herbatników
60 g masła
wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Masło roztapiamy, wlewamy do herbatników i mieszamy na konsystencję mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy (ok. 21-22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia), wyrównujemy i dociskamy np. dnem szklanki.
składniki na masę serową:
750 g sera białego, 3x zmielonego
150 g pasty pistacjowej
150 g cukru
3 jajka
30 g mąki ziemniaczanej
150 ml śmietanki kremówki
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę serowy wylewamy na spód z ciasteczek i wyrównujemy. Pieczemy w ok. 160 st. C przez ok. 60 min. Upieczony sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
składniki na krem pistacjowy na wierzch sernika:
50 g kremu pistacjowego
100 g serka typu mascarpone
opcjonalnie:
cukier puder do smaku
dodatkowo
garść pistacji do posypania
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy na gładki krem. Gotowym kremem smarujemy wierzch sernika i posypujemy posiekanymi migdałami.