
składniki na ciasto:
600 g mąki
5 żółtek
1 jajko
35 g drożdży
225 ml mleka (letniego)
60 g masła (roztopionego)
70 g cukru
1 kieliszek spirytusu
1 szczypta soli
dodatkowo:
tłuszcz do głębokiego smażenia
krem pistacjowy do nadziewania
garść posiekanych pistacji
wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z 50 ml letniego mleka, jedną łyżką cukru oraz trzema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Pozostały cukier miksujemy z żółtkami i jajkiem na puszystą masę. Do podrośniętego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe mleko i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz spirytus i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 60 min.). Następnie uderzamy ciasto pięścią aby odgazować. Odrywamy po kawałku (ok. 60 g, ok. 18 szt.), formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na oprószonej mąką deseczce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podrośnięcia na ok. 20 min. Podrośnięta smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu (175-180 st. C) przez ok. 3 min. z każdej strony. Usmażone układamy na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi. Jeszcze ciepłe nadziewamy kremem pistacjowym, lukrujemy lukrem pistacjowym i posypujemy posiekanymi pistacjami.
składniki na lukier pistacjowy:
200 g cukru pudru
2-3 łyżki wody
2 łyżeczki pasty pistacjowej lud dobrej jakości kremy pistacjowego
wykonanie:
Cukier puder dokładnie mieszamy z wodą a następnie dodajemy pastę pistacjową i mieszamy.

