składniki:
500 g mąki
200 ml mleka, letniego
25 g drożdży
2 jajka
50 g cukru
80 g masła w temperaturze pokojowej
1 szczypta soli
2/3 kieliszka rumu
dodatkowo:
tłuszcz do głębokiego smażenia
dżem lub dowolnie inne nadzienie
lukier (robię „na oko”, do cukru pudru stopniowo dodaję sok z cytryny i mieszam, soku dodaję tyle, aż uzyskam odpowiednią gęstość)
wykonanie:
W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z letnim mlekiem, cukrem oraz ok. 100 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego rozczyny dodajemy jajka i mieszamy, dodajemy pozostałą mąkę, sól oraz alkohol i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 60-90 min.). Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i chwilkę wyrabiamy. Następnie dzielimy je na ok. 17-20 cz. Formujemy kuleczki, spłaszczamy je, układamy na lekko oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia. Następnie smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu przez ok. 3 min. z każdej strony. Usmażone pączki przekładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Nadziewamy dżemem lub dowolnie innym nadzieniem. Wierzch lukrujemy.