pączki z dziurką wg s. Anastazji

2570

składniki:
500 g mąki
60 -70 g drożdży (dałam 50 g)
180 ml mleka, letniego
4-5 żółtek
100 g masła
100 – 150 g cukru
1 łyżeczka soli (dałam 1/2 łyżeczki)
1 kieliszek spirytusu (dałam 1/2 kieliszka)
tłuszcz do głębokiego smażenia
dodatkowo:
lukier (zrobiłam na oko – do cukru pudru dodałam sok z cytryny)
kandyzowana skórka pomarańczy

wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka mieszamy z cukrem. Drożdże dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy podrośnięty rozczyn, żółtka z cukrem i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i alkohol. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 60 min. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm , wykrawamy szklanką krążki a w środku przy pomocy kieliszka wykrawamy dziurkę i pozostawiamy do podrośnięcia, ok. 10 – 15 min. Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone układamy na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Wystudzone polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here