pączki na mące krupczatce

4250

składniki:
550 – 600 g mąki krupczatki
3 łyżki cukru
50 g drożdży
2 jajka
3 żółtka
250 ml mleka, letniego
60 g masła
1 szczypta soli
1 kieliszek spirytusu
marmolada, powidło do nadziania
tłuszcz do głębokiego smażenia
lukier
kandyzowana skórka z pomarańczy

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy w 125 ml letniego mleka z 1 łyżką cukru, oraz 3 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Jajka miksujemy z żółtkami oraz pozostałym cukrem w kąpieli wodnej, na puszystą masę (naczynie z jajkami, żółtkami i cukrem umieszczamy na garnku z niewielką ilością gotującej się wody). Do mąki dodajemy sól, podrośnięty zaczyn oraz masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiani dodajemy rozpuszczone masło oraz alkohol. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Następnie przekładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy krążki przy pomocy szklanki. Pozostawiamy do podrośnięcia. Podrośnięte smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone układamy na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi. Wystudzone nadziewamy np. marmoladą, polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here