ekspresowe mini pączki z serkiem mascarpone + film

4521

składniki:
250 g mąki
250 g serka mascarpone
2 jajka
50 g cukru
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1/2 kieliszka spirytusu
dodatkowo:
tłuszcz do głębokiego smażenia
olej do natłuszczenia rąk
cukier puder do obsypania

wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. W osobnej misce mieszamy serek mascarpone ze śmietaną, jajkami, cukrem oraz spirytusem. Do masy serowej dodajemy wymieszane suche składniki i wyrabiamy ciasto (będzie dość luźne). Dłonie oraz talerz natłuszczamy olejem. Z ciasta odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (nie będą idealnie okrągłe ale podczas smażenia urosną i się zaokrąglą), układamy na natłuszczonym talerzu. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone wyciągamy i układamy na talerzach wyłożonych papierowym ręcznikiem. Gotowe obtaczamy w cukrze pudrze.

ZAPRASZAM DO POOGLĄDANIA FILMU

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here