pączki hiszpańskie

4705

składniki:
200 g mąki
100 g masła
125 ml wody
125 ml mleka
4 jajka
dodatkowo:
tłuszcz do głębokiego smażenia
lukier (cukier puder wymieszany z wodą)

wykonanie:
Z jednego arkuszu papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok. 8 x 8 cm.
Do rondelka wlewamy mleko i wodę, dodajemy masło. Wstawiamy na ogień, mieszamy do rozpuszczenia się masła i doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki do momentu, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od garnka. Odstawiamy na chwilkę i stopniowo dodajemy jajka, za każdym razem mieszamy, wtłaczamy je w ciasto. Mieszamy, aż cisto będzie gładkie. Przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką 1M i wyciskamy na wcześniej przygotowane papierki, formując okręgi. Ciasto razem z papierem przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy je na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Gotowe pączki polewamy lukrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here