karpatka z czarną porzeczką

3175

składniki na ciasto parzone:
250 ml wody
125 g masła
1 szczypta soli
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajku

wykonanie:
Masło zagotowujemy z wodą i solą. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia . Mieszamy energicznie, cały czas gotując na małym ogniu. Następnie zestawiamy z ognie i dodajemy po jednym jajku, które dokładnie mieszamy z ciastem. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część przekładamy do foremki (ok. 22×33 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 190 st. C przez ok. 30 min. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.

składniki na krem budyniowy:
750 ml mleka
100 – 150 g cukru
3 żółtka
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z wanilią
250 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka oraz obydwie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa).
Masło miksujemy i dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Miksujemy na głodki krem.

dodatkowo:
ok. 5-6 łyżek dżemu porzeczkowego
cukier puder do oprószenia

Jedno ciasto ptysiowe smarujemy dżemem porzeczkowym, równomiernie wykładamy cały krem budyniowy i przykrywamy drugim ciastem. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here