składniki na spód sernika:
180 g herbatników kakaowych
80 g masła, roztopionego
wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Do rozdrobnionych herbatników dodajemy roztopione masło i mieszamy na konsystencję mokrego piasku. Gotowym „ciastem” wykładamy spód torownicy, dociskamy np. dnem szklanki (ok. 23-24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno).
składniki na masę serową:
500 g sera białego, 3x zmielonego
250 g serka typu mascarpone
220 cukru
3 jajka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
20 ml likieru amaretto lub kawowego
1 budyń waniliowy
150 ml śmietanki kremówki 30 %
wykonanie:
Kawę rozpuszczalną mieszamy z likierem. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Biszkopty przycinamy na wysokość rantu tortownicy i układamy w koło przy rancie (ja przycięłam za mało i wystawały znacznie powyżej). Wlewamy masę serową. Całość pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 60-70 min. Biszkopty możemy zabezpieczyć folią aluminiową. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku prze ok. 15 min. przy uchylonych drzwiczkach a następnie wyjmujemy go z piekarnika i ostawiamy do wystudzenia. Wystudzony wstawiamy do lodówki. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem a następnie wykładamy na sernik i całość schładzamy w lodówce. Przed podaniem oprószamy kakaem.
dodatkowo:
podłużne biszkopty
ok. 250-300 ml śmietanki kremówki 30%
1-2 łyżeczki cukru pudru
kakao do oprószenia