sernik rzeszowski

1332

składniki na ciasto kruche:
250 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
3-4 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Wszystkie składniki siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Wałkujemy na wymiar foremki (ok. 23×33 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Schładzamy w lodówce. Ja przed wyłożeniem kolejnych mas podpiekłam.

składniki:
300 g maku
1 łyżka masła
180 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżka miodu

wykonanie:
Mak sparzamy i mielimy. Masło i miód roztapiamy. Jajka ubijamy z cukrem. Wszystkie składniki dodajemy do maku i mieszamy.

składniki na masę orzechową:
350 g orzechów włoskich zmielonych
150 g cukru
125 ml mleka
1 łyża masła
4 białka

wykonanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem, zalewamy nim orzechy. Dodajemy masło mieszamy i studzimy. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z orzechami.

składniki na masę serową:
1000 g sera białego, zmielonego
6 jajek
2 żółtka
220 g cukru pudru
200 g masła w temperaturze pokojowej
1 budyń
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie:
100 g rodzynek

wykonanie:

Masło miksujemy z cukrem a następnie z jajkami. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy. Na końcu wsypujemy budyń oraz obie mąki i miksujemy.

Na ciasto rozkładamy masę makową, następnie masę orzechową i całość zalewamy masą serową. Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 60 -80 min.

inspiracja z przepisu Iwony Stabryła 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here