składniki na ciasto:
600 g mąki
100 g cukru pudru
250 g masła
200-250 ml śmietany 18%
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta, toczymy wałki, które kroimy na mniejsze kawałeczki odpowiednie do wielkości wgłębień w patelni do orzeszków lub opiekacza do orzeszków. Pieczemy na złoty kolor.
składniki na masę orzechową:
300 g zmielonych orzechów włoskich
190 ml mleka lub wody
300 g cukru
1 i 12 łyżki masła
wykonanie:
Mleko lub wodę zagotowujemy z cukrem. Dodajemy orzechy, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5-10 min na małym ogniu. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy masło mieszamy i ciepłą masę nakładamy do skorupek orzeszków. Dodatkowo możemy udekorować odrobiną czekolady i posiekanymi orzechami.