ciasteczka amoniaczki

2429

składniki:
ok. 650 g mąki
220 g cukru
2 jajka
70 g masła, roztopionego
125 ml śmietany 18%
20 g amoniaku (10 g też wystarczy)
dodatkowo:
białko
cukier do posypania ciasteczek

wykonanie:
Amoniak dokładnie mieszamy w śmietanie. Jajka mieszamy z cukrem oraz masłem i wlewamy do mąki. Dodajemy śmietanę z amoniakiem i zagniatamy. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciastka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w ok. 180 st. C, aż będą rumiane, przez ok. 20 min. lub dłużej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here