wiosenne ciastka z lemon curd

2121

składniki na ciasto kruche:
200 g mąki
80 g cukru pudru
70 g masła, schłodzonego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, w miarę cienko. Wykrawamy foremką ciasteczka. W połowie wykrojonych ciastek robimy na środku dziurkę. mniejszą okrągłą wykrawaczką. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 180 st. C na rumiano, przez ok. 10 -15 min. Upieczone i wystudzone ciastka przekładamy lemon curd. Opcjonalnie możemy oprószyć je cukrem pudrem.

składniki na lemon curd:
1 cytryna
40 -60 g cukru
1 jajko
40 g masła

wykonanie:

Cytrynę dokładnie myjemy. Ścieramy z niej żółtą skórkę i wyciskamy sok. Do rondelka wlewamy sok, dodajemy otartą skórkę, cukier oraz jajko i dokładnie mieszamy aby białko połączyło się ze składnikami. Następnie dodajemy masło. Całość wstawiamy na ogień i gotujemy cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony jeszcze trochę zgęstnieje.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here