składniki:
300 g mąki
4 jajka
200 ml mleka w temperaturze pokojowej
200 ml oleju
250 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy mleko, olej, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Około 1/2 część ciasta przelewamy do dużej foremki z kominem (natłuszczonej i obsypanej bułką tartą, ja użyłam tortownicy o średnicy ok. 24 cm z wkładką, która ma „komin”). Do pozostałej część dodajemy kakao i przekładamy na jasne ciasto (opcjonalnie ciasto możemy zamieszać rączką łyżki). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczone i wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
inspiracja z przepisu p. Beaty Baczyńskiej