babka kisielowa z jabłkową nutą

1358

składniki:
300 g mąki
3-4 kisiele o smaku jabłka (w sumie 120 g)
4 jajka
220 ml mleka w temperaturze pokojowej
100 g masła w temperaturze pokojowej
220 g cukru
15 g proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem kisielowym oraz proszkiem do pieczenia.Masło miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy suche składniki oraz mleko i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki na babkę (natłuszczonej i obsypanej bułką tartą). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczona i wystudzoną babkę polewamy lukrem. Lukier robię na oko: trochę cukru pudru mieszam z sokiem z cytryny, można dodać troszkę zielonego barwnika spożywczego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here