babka szpinakowa z lukrem cytrynowym

2966

składniki:
120 g świeżego szpinaku
125 ml oleju
3 jajka
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
opcjonalnie:
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Szpinak blendujemy na papkę z ok. 60 ml oleju. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej wlewamy powoli olej a następnie dodajemy szpinak, sok z cytryny opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (natłuszczonej i obsypanej bułką tartą). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40-45 min. Upieczoną i wystudzoną babkę szpinakową polewamy cytrynowym lukrem. Lukier robię na oko 🙂 Do cukru pudru dodaję stopniowo sok z cytryny i mieszam. Jeśli lukier ma być est dodaję troszkę soku, natomiast jeśli ma być rzadki dodaję więcej soku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here