babka dwukolorowa + film krok po kroku

4437

składniki:
200 g masła
210 g cukru
5 jajek
300 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 i 1/2 łyżki kakao

wykonanie:
Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo jajka. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę oraz ekstrakt migdałowy. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Około 1/2 ciasta przekładamy do innego naczynia, dodajemy kakao i mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki na babkę z kominem. Pieczemy w ok. 180 st C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 50-55 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here