babka czekoladowa na białkach

3661

składniki:
240 g białek w temperaturze pokojowej (z ok. 6 jajek)
125 g masła
125 – 150 g czekolady gorzkiej 50%
125 g cukru
150 g mąki

wykonanie:
Masło roztapiamy. Do gorącego masła dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki z kominem (ok. 2 l). Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez ok. 35-40 min. w ok. 175 st. C (góra-dół bez termoobiegu). Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy.

składniki na polewę czekoladowa:
50 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
2 i 1/2 łyżki wody

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, wstawiamy na ogień, cały czas mieszamy.

inspiracja z przepisu od mojewypieki.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here