ciastka z czekoladą

5929

składniki:
220 g mąki
120 g masła, miękkiego
1 jajko
60 g cukru białego
50 g cukru brązowego
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 szczypta soli
150 g czekolady

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem białym i brązowym. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, mąkę ziemniaczaną oraz cukier z wanilią i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ok. 120 g posiekanej czekolady i mieszamy. Ciasto wstawiamy na ok. 30 min lodówki. Następnie ze schłodzonego ciasta odrywamy po kawałeczku ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 25 szt.). Układamy w odstępach ok. 3-4 cm na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (kulek nie spłaszczamy). Po wierzchu przyklejamy pozostałą czekoladę. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 12-15 min. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie, gdy się wystudzą troszkę twardnieją.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here