
składniki na ciasto kruche:
180 g mąki
30 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kule, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy przez ok. 13 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt ok. 24×35 cm, z każdego boku odcinamy paseczek szeroki ok. 2 cm. Z paseczków formujemy wałeczki, które umieszczamy na krawędziach ciasta (delikatnie dociskamy do ciasta). Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w ok. 180-190 st. C do zrumienienia. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
składniki na wierzch ciasta:
ok. 200 g masy kajmakowej
ok. 150 g orzeszków ziemnych
30 g masa w temperaturze pokojowej
30 ml mleka
100 g czekolady mlecznej
wykonanie:
Masło, mleko oraz połamaną na mniejsze kawałki czekoladę przekładamy do rondelka, podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Na cieście rozsmarowujemy masę kajmakową. Posypujemy orzeszkami. Wierzch polewamy czekoladą.
