ciasto Szyszkowiec

46609

składniki na biszkopt kakaowy:
70 g mąki
30 g kakao
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g cukru
2 łyżki oleju
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka i olej. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
3 żółtka
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
80 g cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej

wykonanie:
350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.

składniki na warstwę „szyszkową”:
350 g kajmaku (gotowej masy kajmakowej)
75 – 80 g ryżu preparowanego

wykonanie:
Preparowany ryż mieszamy z masą kajmakową.

dodatkowo:
ok. 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
herbatniki na jedną warstwę

złożenie ciasta:
biszkopt kakaowy – dżem porzeczkowy – krem budyniowy – herbatniki – masa szyszkowa
Ciasto najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem. Kroimy ostrym nożem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here