domowy Krem Budyniowy do ciast, tortów i deserów

2080

składniki:
500 ml mleka
3 żółtka
80 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
200 g masła w temperaturze pokojowej
opcjonalnie:
cukier z wanilią do smaku

wykonanie:
350 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz opcjonalnie z cukrem z wanilią. Do osobnego naczynia wlewamy 150 ml mleka, dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną, dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Ugotowany budyń zestawiamy z ognia, przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą (tak aby dotykała do budyniu) i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here