PRL-owe ciasto Brzdąc

4409

składniki na jeden biszkopt:
(pieczemy dwa takie biszkopty)
100 g mąki
80 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 i 1/2 łyżeczki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, żółtka oraz olej, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 25-30 min.

składniki na krem czekoladowy:
750 ml mleka
100 g cukru
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
4 żółtka
90 g czekolady deserowej
200 g masła w temperaturze pokojowej
opcjonalnie:
1 kieliszek rumu
4 łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz połamaną na mniejsze kawałki czekoladą . W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy, dodajemy stopniowo wystudzony. Pod koniec miksowania dodajemy rum.

Około 1/2 część kremu (lub troszkę więcej) wykładamy na pierwszy biszkopt, (który opcjonalnie smarujemy dżemem) i przykrywamy drugim biszkoptem. Pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą lub inną tylką i wyciskamy na wierzchu ciasta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here