chleb pszenno żytni

3593

składniki:
300 g mąki pszennej typ 650
250 g mąki żytniej
20 g świeżych drożdży,
350 ml letniej wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z 200 ml letniej wody, cukrem oraz 100 g mąki pszennej i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (wyrabiam ok. 3-4 min.). Przekładamy do natłuszczonej foremki ok. 11×30 cm lub 11×35 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty pieczemy w ok. 190 st. C przez ok. 60 min. Upieczony studzimy na kratce. Jeśli chcemy aby wierzchnia skórka się błyszczała to zaraz po wyciągnięciu z blaszki, gorący chleb (wierzchnią skórkę) delikatnie smarujemy masłem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here