tort Amaretti

2497

składniki na ciasto:
100 g mąki pszennej
110 g cukru
100 g ciasteczek amaretti (zmiksowanych jak najdrobniej)
100 g migdałów (zmiksowanych jak najdrobniej)
4 duże jajka (białka oddzielone od żółtek)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
50 g zmiksowanych ciasteczek miksujemy z żółtkami na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Do białek dodajemy masę z żółtek i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy migdały wymieszane z pozostałymi ciasteczkami i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na trzy blaty.

składniki na krem z ciasteczkami amaretti:
375 ml mleka
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
25-50 g cukru
100 g ciasteczek amaretti, drobno pokruszonych
200 g masła w temperaturze pokojowej
opcjonalnie:
parę kropel (do smaku) olejku lub ekstraktu migdałowego lub rumowego

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy d do gotującego się mleka. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia, przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Do gotowego kremu dodajemy pokuszone ciasteczka i mieszamy szpatułką. Trochę kremu odkładamy do miseczki, będzie potrzeby do obłożenia.

składniki na nasączenie:
ok. 50 ml Amaretto
ok. 50 ml wody

wykonanie:
Amaretto mieszamy z wodą.

dodatkowo:
dżem brzoskwiniowy lub morelowy
zmiksowane ciasteczka do obłożenia
ok. 15 szt. ciasteczek do dekoracji

złożenie:

Pierwszy blat ciasta delikatnie nasączamy, rozsmarowujemy 2-3 łyżki dżemu i wykładamy 1/2 część kremu. Układamy drugi bat ciasta, nasączamy, rozsmarowujemy dżem i krem. Układamy trzeci blat, który również delikatnie nasączamy. Całość smarujemy odłożonym kremem i obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Przed podaniem dekorujemy ciasteczkami. Wcześniej ułożone na torcie ciasteczka zmiękną.

inspiracja przepisu z mojewypieki.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here