tort makowy z kremem śmietankowo kawowym

3321

składniki na ciasto makowe:
850 g masy makowej z puszki
6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
40 g mąki ziemniaczanej
55 g kaszy manny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do masy makowej dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, kaszę manną oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy przez ok. 10-15 min. w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone przecinamy na trzy blaty.

składniki na krem śmietankowy z kawą:
500 g serka typu mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub do smaku

wykonanie:
Kawę rozpuszczalną rozmiażdżamy na proszek np. wałkiem pomiędzy dwoma arkuszami papieru śniadaniowego. Serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gęsty krem. Pod koniec miksowania dodajemy proszek kawowy. Gotowy krem dzielimy na trzy części. Dwoma przekładamy ciasto makowe a pozostałą częścią smarujemy wierzch i boki.

złożenie tortu:
Ciasto makowe – dżem wiśniowy – krem śmietankowo kawowy – ciasto makowe – dżem wiśniowy – krem śmietankowo kawowy – ciasto makowe – całość smarujemy pozostałym kremem i dowolnie dekorujemy.
Gotowy tort schładzamy w lodówce.

dodatkowo:
dżem wiśniowy
polewa czekoladowa
orzechy włoskie do dekoracji
perełki cukrowe do dekoracjo

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here