rolada makowo biszkoptowa

4985

składniki na ciasto biszkoptowe:
120 g mąki pszennej
150 g cukru
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto wykładamy na masę makową.

składniki na masę makową:
850 g masy makowej (gotowej z puszki)
2 białka

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy je do masy makowej i mieszamy. Gotową masę makową wykładamy równomiernie na blaszce (wyłożoną papierem do pieczenia). Na masę makową wykładamy ciasto biszkoptowe. Całość pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 20-30 min. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i od raz odwracamy makiem na wierzch. Ściągamy papier do pieczenia i zwijamy roladę, tak aby masa makowa była w środku a koniec rolady pod spodem. Zwiniętą roladę odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną dowolnie dekorujemy np. polewą czekoladową lub lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

składniki na polewę czekoladową:
50 g masła
1/2 łyżki kakao
1 łyżka cukru
1 łyżka wody

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż składniki się połączą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here