ciasto Makowe z brzoskwiniami

7417

składniki na jedno ciasto makowe:
(pieczemy dwa takie same ciasta)
90 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
80 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
75 g maku (suchego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Dodajemy suchy mak i mieszamy. Białka ubijamy na sztywna. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka, cały czas ubijając. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach suche składniki i mieszamy przy pomocy szpatułki, do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min.

składniki ma masę śmietankową z brzoskwiniami:
500 ml śmietanki kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru lub więcej do smaku
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
500 ml gorącej wody
1 puszka brzoskwiń w zalewie

wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy (troch zalewy możemy zostawić do nasączenia ciast) i kroimy w kostkę. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy wystudzoną galaretkę i mieszamy. Parę łyżek kremu odkładamy do miseczki (na wierzch ciasta). Do kremu dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Jeśli krem jest za rzadki wstawiamy go na chwilkę do lodówki. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w foremce (opcjonalnie delikatnie nasączamy syropem z brzoskwiń) wylewamy na niego tężejący krem. Wyrównujemy i przykrywamy go drugim ciastem, który również możemy delikatnie nasączyć syropem. Wierzch ciasta smarujemy odłożonym kremem. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Wierzch możemy dowolnie udekorować np. złotymi, cukrowymi perełkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here