składniki na jedno ciasto makowe:
(pieczemy dwa takie same ciasta)
90 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
80 g cukru
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
75 g maku (suchego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Dodajemy suchy mak i mieszamy. Białka ubijamy na sztywna. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka, cały czas ubijając. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach suche składniki i mieszamy przy pomocy szpatułki, do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30 min.
składniki ma masę śmietankową z brzoskwiniami:
500 ml śmietanki kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru lub więcej do smaku
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
500 ml gorącej wody
1 puszka brzoskwiń w zalewie
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy (troch zalewy możemy zostawić do nasączenia ciast) i kroimy w kostkę. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy wystudzoną galaretkę i mieszamy. Parę łyżek kremu odkładamy do miseczki (na wierzch ciasta). Do kremu dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Jeśli krem jest za rzadki wstawiamy go na chwilkę do lodówki. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w foremce (opcjonalnie delikatnie nasączamy syropem z brzoskwiń) wylewamy na niego tężejący krem. Wyrównujemy i przykrywamy go drugim ciastem, który również możemy delikatnie nasączyć syropem. Wierzch ciasta smarujemy odłożonym kremem. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Wierzch możemy dowolnie udekorować np. złotymi, cukrowymi perełkami.