PRL -owe Bajaderki

5730

składniki:
300 g ciasta bez kremu (czerstwego lub np. biszkopt, który się nie udał)
100 g herbatników
60 ml mleka
30-50 g cukru lub do smaku
ok. 160 g powidła śliwkowego
50 g masła
60 ml mleka
20 g kakao
ok. 60 g rodzynek lub żurawiny
ok. 40 ml rumu lub amaretto
olejek migdałowy lub rumowy do smaku
opcjonalnie:
50 g czekolady

dodatkowo:
wiórka kokosowe lub posiekane orzechy lub pokruszone herbatniki do obtoczenia bajaderek

wykonanie:
Rodzynki lub żurawinę siekamy na mniejsze kawałki zalewamy alkoholem i odstawiamy. Ciasto i herbatniki rozkruszamy jak najdrobniej. Mleko, masło, kakao, cukier oraz opcjonalnie czekoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Do pokruszonego ciasta dodajemy rodzynki lub żurawinę z alkoholem, masę czekoladową, powidło śliwkowe oraz olejek i mieszamy na jednolitą masę, którą schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Gdy masa będzie schłodzona wyciągamy z lodówki. Odrywamy po kawałeczku masy, formujemy kuleczki wielkości np. orzecha włoskiego, obtaczamy w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach. Gotowe bajaderki schładzamy w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here