składniki:
1250 ml mleka
200-250 g masła
200 g cukru kryształu
160 g mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 żółtka
krakersy
cukier puder do posypania
wykonanie:
Foremkę (ok.22x32cm, miara dna) wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę krakersów. 500 ml mleka miksujemy z żółtkami, mąką oraz budyniem. Do garnka z grubym dnem wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier, cukier z wanilią, wkładamy masło mieszamy i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy zmiksowane składniki (przed wlaniem ponownie mieszamy), całość cały czas mieszamy, żeby nie przywarło. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na krakersy i przykrywamy drugą porcję krakersów. Wierzch ciasta lekko uciskamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.
Ogromny plus za ekspresowe tempo przygotowania! Sama napoleonka bardzo smaczna, w związku z czym jest to zdecydowanie przepis dla mnie:)