galaretkowiec z mlekiem skondensowanym na herbatnikach

3993

składniki:
1000 ml mleka skondensowanego nie słodzonego
4 różne galaretki (np. brzoskwiniowa, agrestowa, malinowa, cytrynowa)
1200 ml gorącej wody
30 g żelatyny + 250 ml gorącej wody
ok. 36 szt. herbatników kakaowych

wykonanie:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia. Stężałe galaretki kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną żelatynę wlewamy do mleka skondensowanego, mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i mieszamy. Formę ok. 22×32 cm wykładamy folią spożywcza. Na dnie foremki układamy warstwę herbatników, przekładamy lekko tężejącą masę z galaretkami, wyrównujemy. Na wierzchu układamy herbatniki. Całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here