zupa gołąbkowa

2518

składniki:
ok. 800 g kapusty białej
500 g mięsa mielonego
ok. 200 g marchewki
ok. 200 g cebuli
3 – 4 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki
1500 -2000 ml wody
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki do podania
ok. 150 g ryżu do podania
olej do smażenia mięsa
sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
opcjonalnie: majeranek, słodka papryka

wykonanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy ok. 1000 ml wody, dodajemy liście laurowa, ziele angielskie, trochę soli i gotujemy pod przykryciem. Na dużej patelni podsmażamy na leju cebulę pokrojoną w kostkę (tak aby się zeszkliła). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy i dodajemy mięso. Posypujemy solą oraz pieprzem i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem, aż pomidory się „rozpadną”. Całą zawartość patelni przekładamy do kapusty, dodajemy koncentrat pomidory i chwilę gotujemy pod przykryciem. Ewentualnie doprawiamy. Ryż gotujemy osobno i przed podaniem dodajemy do zupy aby bardzo nie napęczniał. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here