zupa krem czosnkowy

2468

składniki:
ok. 600 g ziemniaków
2 główki czosnku
1000 ml rosołu
sól, pieprz
1 liść laurowy
3 łyżki masła
dodatkowo:
grzanki
ser żółty

wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i podsmażamy na maśle. Do lekko posmażonych dodajemy pokrojony czosnek i chwilkę dusimy. Następnie wlewamy ciepły rosół, dodajemy liść laurowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Z ugotowane zupy wyciągamy liścia laurowego i miksujemy blenderem na gładki krem (gęstość kremu możemy sobie regulować rosołem, jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy więcej rosołu). Podajemy z grzankami i tarty serem żółtym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here