składniki:
1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego
400 g dyni, obranej i wypestkowanej
25 g suszonych grzybów
50 g marchewki
50 g pasternaka
50 g selera
100 g cebuli
4 ząbki czosnku
150 ml śmietany 18%
ok. 30 g masła klarowanego
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
dodatkowo:
grzanki do podania
wykonanie:
Grzyby zalewamy ok. 500 ml wody i odstawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości, w tej wodzie w której się moczyły. Parę kawałków grzybów przekładamy do miseczki. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i dusimy na maśle, na głębokiej patelni. Dodajemy do grzybów, zalewamy całość bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie miksujemy na krem, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku. Podajemy z kawałkami grzybów, grzankami i posiekaną natką pietruszki.