grzyby marynowane

5196

składniki:
ok. 1000 g grzybów leśnych (np. prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kozaki, rydze…)
ok. 100 g cebuli
300 ml wody
300 ml octu 10%
10 g soli
50 g cukru
3-4 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
12 ziarenek pieprzu czarnego
dodatkowo:
20 g soli na 1000 ml wody do obgotowania grzybów

wykonanie:
Grzyby oczyszczamy i myjemy. Do marynowania najlepiej używać małych grzybków, które marynujemy w całości natomiast większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Zagotowujemy wodę z solą oraz pokrojoną w plastry cebulą. Wrzucamy grzyby i gotujemy prawie do miękkości. Podgotowane grzyby i cebulę odsączamy. W osobnym naczyniu zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą, pieprzem, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Na dno każdego słoiczka wkładamy po 1 liściu laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu. Nakładamy obgotowane grzyby z cebulą, zalewamy zalewą. Zakręcamy słoiczki. Pasteryzujemy 20 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here