wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami

    1037
    [Głosów:7    Średnia:5/5]

    składniki:
    1 główka kapusty białej
    ok. 230 g ryżu
    50 g grzybów suszonych
    150 g cebuli
    50-70 g masła
    ok.500 ml bulionu
    sól i pieprz do smaku

    wykonanie farszu:
    Grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia najlepiej na noc, a następnie gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy (wywaru nie wylewamy przyda się do sosu). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy grzyby i podsmażamy, mieszamy a następnie mielimy maszynką. Ryż gotujemy al dente. Do ryżu dodajemy grzyby, mieszamy i doprawiamy do smaku.

    wykonanie gołąbków:
    Ze środka kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu) i gotujemy przez ok. 10 min. na małym ogniu, następnie przewracamy kapustę na drugą stronę i gotujemy przez ok. 5 min. Wyciągamy kapustę z wrzątku i po lekkim przestudzeniu obieramy z liści lub jeśli mamy „azbestowe paluszki” 😉 podczas gotowania co jakiś czas zdejmujemy wierzchnie liście. Z każdego liścia delikatnie odcinamy zgrubienia i nakładamy porcjami wcześniej przygotowany farsz. Zawijamy liście, najpierw zakładamy liść na farsz z jednej strony, później składamy boki do środka, następnie zwijamy jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia. Dno brytfanki wykładamy kilkoma niepotrzebnymi liśćmi kapusty. Na wierzchu układamy gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym garnku zagotowujemy bulion i zalewamy nim gołąbki, przykrywamy pokrywką. Wstawiamy na ogień i gotujemy przez ok. 45 – 60 min., aż kapusta będzie miękka.

    (Visited 592 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here