wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami

14329

składniki:
1 główka kapusty białej
ok. 230 g ryżu
50 g grzybów suszonych
150 g cebuli
50-70 g masła
ok.500 ml bulionu
sól i pieprz do smaku

wykonanie farszu:
Grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia najlepiej na noc, a następnie gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy (wywaru nie wylewamy przyda się do sosu). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy grzyby i podsmażamy, mieszamy a następnie mielimy maszynką. Ryż gotujemy al dente. Do ryżu dodajemy grzyby, mieszamy i doprawiamy do smaku.

wykonanie gołąbków:
Ze środka kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu) i gotujemy przez ok. 10 min. na małym ogniu, następnie przewracamy kapustę na drugą stronę i gotujemy przez ok. 5 min. Wyciągamy kapustę z wrzątku i po lekkim przestudzeniu obieramy z liści lub jeśli mamy „azbestowe paluszki” 😉 podczas gotowania co jakiś czas zdejmujemy wierzchnie liście. Z każdego liścia delikatnie odcinamy zgrubienia i nakładamy porcjami wcześniej przygotowany farsz. Zawijamy liście, najpierw zakładamy liść na farsz z jednej strony, później składamy boki do środka, następnie zwijamy jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia. Dno brytfanki wykładamy kilkoma niepotrzebnymi liśćmi kapusty. Na wierzchu układamy gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym garnku zagotowujemy bulion i zalewamy nim gołąbki, przykrywamy pokrywką. Wstawiamy na ogień i gotujemy przez ok. 45 – 60 min., aż kapusta będzie miękka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here