sałatka warzywna na zimę

16472

składniki:
2000 g kapusty białej
1000 g papryki
1000 g marchewki
1000 g cebuli
opcjonalnie: 1 pęczek natki pietruszki

wykonanie:
Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w paseczki, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka, natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

składniki na zalewę:
350 ml octu (+,-)
250 g cukru
3 łyżki soli
opcjonalnie:
2-3 łyżeczki curry
dodatkowo do każdego słoika
1-2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek liścia laurowego
3 ziarenka pieprzu

wykonanie:
Do octu dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gotową zalewą zalewamy wymieszane warzywa i odstawiamy na ok. 2 godz. Następnie do każdego słoika wkładamy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Nakładamy warzywa (ugniatając), rozlewamy pozostały sok. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here